Prešteli smo več kot 4 milijone ptic

Letošnjega Evropskega dneva opazovanja ptic (EuroBirdwatch17) se je po vsej Evropi udeležilo več kot 21 tisoč ljudi. 41 nacionalnih partnerjev BirdLife International v Evropi in osrednji Aziji je skupaj pripravilo 934 dogodkov spremljanja jesenske selitve ptic na njihova južna prezimovališča.

Evropski dan opazovanja ptic (EuroBirdwatch) se v Evropi tradicionalno odvija vsak prvi vikend v oktobru že vse od leta 1993. Cilj dogodka je popularizacija opazovanja ptic, hkrati pa dvigovanje zavesti o potrebi varstva ptic selivk na njihovi poti proti prezimovališčem. Dogodki so odlična priložnost za vse, ki želijo stopiti v svet ptic in s pomočjo lokalnega strokovnjaka opazovati jesensko selitev ptic, ki poteka leto za letom.

Letos je pri organizaciji dogodkov sodelovalo 41 BirdLife International partnerjev iz Evrope in osrednje Azije. Po prvih rezultatih je bilo organiziranih 934 dogodkov, katerih se je udeležilo 21.704 ljudi, skupaj pa smo opazovali več kot 4 milijone ptic selivk.

Evropski dan opazovanja ptic je privabil ljudi vseh starosti in jih spodbudil k občudovanju tega neverjetnega pojava, hkrati pa jih opomnil na nevarnosti, ki jih ptice srečajo na svojih dolgih poteh. Podatke je letos zbral in obdelal slovaški BirdLife partner SOS/BirdLife Slovakia in so dostopni na tej POVEZAVI. Spodaj z vami delimo kratek pregled nekaterih izjemnih opazovanj:

Škorec je bil v Sloveniji daleč najštevilčnejša vrsta, vendar tudi drugod v Evropi ni zaostajal veliko za prvim mestom. Foto: Bor Mihelič

TOP 3 – organiziranih dogodkov
Madžarska – 123
Nizozemska – 120
Poljska – 112

TOP 3 – obiskovalcev
Madžarska – 3919
Švica – 3695
Belorusija – 2219

TOP 3 – opazovanih ptic
Finska – 1.285.000
Švedska – 980.000
Madžarska – 479.054

TOP 3 – najštevilčnejše vrste
belolična gos – 670.000+
škorec – 620.000+
vrbji kovaček – 545.000+

Evropski dan opazovanja ptic v Sloveniji

V Sloveniji smo za vas pripravili 11 dogodkov po vsej državi, katerih se je udeležilo 290 ljudi. Skupaj smo tako opazili nekoliko več kot 35.290 ptic, izmed katerih so bile najpogostejše škorec, mlakarica in velika sinica. Nabralo se je kar nekaj zanimivih opazovanj! Na Medvedcih so bile opazovane črne prosenke, veliki škurh in veliki srakoper, v Naravnem rezervatu Škocjanski zatok pa presenetljivo veliko modrih taščic, srpičnih in bičjih trsnic ter vodomcev. Za pravo majhno senzacijo je v Krajinskem parku Sečoveljske solne poskrbel mlad plamenec.