Združimo moči za varstvo ptic selivk

Danes obeležujemo Svetovni dan ptic selivk. Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije si prizadeva, da bi bile selitvene poti ptic čim bolj varne.

Ko se poletje bliža koncu in s tem tudi čas gnezdilne sezone, se na milijone ptic odpravi na zahtevno in dolgo pot v toplejše, s hrano bogate kraje. Vendar se za mnoge ptice selivke njihova pot ne konča na jugu. Na žalost jih na tisoče  konča v pasteh, mrežah ali limanicah ter nazadnje na krožniku ali pa kot okras na steni.

Slovenija je veljala za nekakšno oazo, kjer so ptice selivke varne pred nezakonitim ubijanjem. A v zadnjih nekaj mesecih v sklopu projekta »Proti nezakonitemu ubijanju ptic na jadranski selitveni poti« ugotavljamo, da temu žal ni tako. Kriminala nad pticami je v Sloveniji precej več, kot smo verjeli doslej. Predvsem je precej lova na ptice pevke za namene zadrževanja v kletkah in nadaljnje preprodaje na italijanski črni trg ter nezakonitega streljanja, kjer so žrtve zelo pogosto ribojede vrste ptic. Na osnovi trenutnega poznavanja problematike ocenjujemo, da je v Sloveniji letno nezakonito ulovljenih ali ubitih 8.500 – 46.500 osebkov ptic.

Na DOPPS vas ob Svetovnem dnevu ptic selivk (World Migratory Bird Day 2018) pozivamo, da pomagate pticam, da bo njihova selitvena pot na jug čim bolj varna. Združimo moči za varstvo ptic selivk!

Ob tako pomembnem dnevu prav tako prosimo ljubitelje narave, da nam ob zaznavi suma nezakonitega lova ali ubijanja ptic informacije posredujejo na dopps@dopps.si ali na telefon 041 712 796.