Šobec

Opis območja
Šobec leži blizu naselja Lesce, natančneje pod hipodromom Lesce. To je kraj, kjer se menjavajo različni življenjski prostori, ki so za ptice ključnega pomena. Sam Šobec je znan kot kamp in je poleti idealna počitniška točka za mnoge turiste, ki se hladijo v senci borovih dreves ali pa si privoščijo kakšno vodno rekreacijo, ki je možna na umetno narejenem Šobčevem bajerju.

Dostop in opis poti
Do Šobca lahko z javnim prevozom pridemo z avtobusom ali vlakom. Glavna avtobusna in železniška postaja se nahajata v Lescah, od tam pa se do Šobca odpravimo peš mimo hipodroma Lesce, kjer na križišču zavijemo na desno in sledimo usmerjevalnim tablam do kampa. Sprehod ob bajerju, Savi in okolici traja od tri do štiri ure.

Ptice
Šobčev bajer je med ornitologi poznan po rednih opazovanjih race mandarinke, ki se tu pojavi v sredini oktobra in ostane do začetka marca. Na bajerju se vse leto zadržujejo mlakarice, občasno se jim pridružita tudi kakšen labod grbec in mali ponirek. Septembra se na preletu redno ustavijo žvižgavke. V času selitve sta bila že opazovana raca žličarica in kreheljc. Druga vodna površina je Sava Dolinka, ki je ustvarila svoje meandre ob borovem gozdičku. Tu se vse leto zadržujeta povodni kos in siva pastirica, spomladi in poleti pa se jima pridruži tudi bela pastirica. Prav tukaj se lahko srečamo z ogroženim vodomcem. Za ljubitelje gozdnih ptic je najbolj zanimiv borov gozd. Od pevk bomo tu našli kosa, cararja, brinovko, šmarnico, različne vrste sinic, krivokljuna, kalina, liščka, kratkoprstega plezalčka, rumenoglavega kraljička, brgleza in še bi lahko naštevali. Od plezalcev bomo tu srečali velikega detla, v loki na drugem bregu Save Dolinke pa tudi pivko. To območje je znano tudi po opazovanjih črne štorklje.

Druge rastline in živali
Ob mokrišču Šobec najdemo različne vrste dvoživk in kačjih pastirjev, pa tudi ogroženega obrobljenega kozaka in nestrupeno kačo belouško. Mokrišče Šobec je rastišče mesojede rastline mastnice in navadne močvirnice. V samem kampu vam bodo nasmeh na usta privabile številne veverice.