Pred vami je 20. letnik revije Svet ptic!

Lahko verjamete, da že 20 let v poljudno revijo Svet ptic, oziroma pred njo v bilten Novice DOPPS, pišemo o delovanju društva in izobražujemo o pticah, naravi in naravovarstvu?!

Kaj več o letošnji 20. obletnici si preberite v članku 20 let poljudnega društvenega glasila. V prihodnji številki sledi nadaljevanje zgodovine razvoja revije, ki ga bo pripravila prva urednica Andreja Ramšak.

V pomladni številki pišemo o veslonožcih in vas tudi vabimo, da si v Prirodoslovnem muzeju Slovenije do 20. maja ogledate zanimivo razstavo Sredozemski vranjek in varstvo slovenskega morja, ki jo je muzej pripravil v sodelovanju z DOPPS. Ker je v zadnjem času zaslediti med člani precej zanimanja za bobra, nam prof. Boris Kryštufek razkriva delček njegovega življenja. Zanimivo bo prebrati tudi, kako kaže pticam v slovenski kulturni krajini in na potepih po naravi spremljati, če se v kakšnem manj znanem kraju pojavlja belorepec. Kako ga najlaže opaziti, si preberite v članku o največjem evropskem orlu. Ste kdaj že slišali za superplenilstvo pri pticah? V branje priporočamo članek o tem.

V reviji lahko najdete tudi veliko društvenih vesti. Najbolj v nebo vpijoča je vest o ustanovitvi še ene sekcije – Dolenjske sekcije DOPPS. Nekaj članov pa je na papir zlilo svoje občutke ob letošnjem zaradi vremena ne prav prijaznem zimskem popisu ptic (IWC). Beremo pa lahko tudi o izletu v Sečoveljske soline ter goro novic o društvu in dogajanju v pisarni. Nenazadnje pa tudi o lanskoletnih naravovarstvenih dosežkih naše krovne organizacije BirdLife.

Najmlajše bo verjetno zanimala dirka med veliko belo čapljo in malim kolibrijem za lastništvo vseh rib na svetu. Preberite si ameriški mit o tem! Ker nas pomlad vabi na prosto, pa lahko starši in vzgojitelji najdejo nekaj zanimivih idej, kako lahko pticam pripravijo prijazen vrt in kaj in kako lahko na njem opazujejo ali raziskujejo ptice.

V lepih pomladnih dneh ne pozabite spremljati dogajanja v naravi. Lahko si pomagate tudi z Nasveti za pomladna opazovanja.