Za nami je Dan odprtih vrat v Naravnem rezervatu Ormoške lagune

V soboto, 11. maja 2024, smo v Naravnem rezervatu Ormoške lagune organizirali dan odprtih vrat, ki smo ga letos poleg pticam posvetili tudi nekoliko manj zaznanim življenjskim prostorom rezervata, travnikom.

Opazovanje ptic v Naravnem rezervatu Ormoške lagune. Foto: Tilen Basle

V sončnem jutru so si obiskovalci najprej lahko ogledali postopek obročkanja ptic, ki ga je prikazal g. Franc Bračko, dopoldan pa smo nato nadaljevali z opazovanjem ptic v spremstvu naših ornitologov.

Vzporedno z opazovanjem ptic so si obiskovalci lahko ogledali površine, ki so v rezervatu namenjene obnovi suhih travnikov v sklopu projekta LIFE FOR SEEDS, si pobližje pogledali semena rastlin, značilnih za tak tip travnikov, spoznali različne načine obnove in tudi sami dodali svoj pečat k obnovi z dosaditvijo iz semen vzgojenih sadik.

Prostovoljci in obiskovalci so tako na 0,4 ha veliko površino posadili 1230 sadik 22 različnih vrst rastlin, med katerimi so npr. navadna migalica Briza media, pravi ranjak Anthyllis vulneraria,  brazdastolistna bilnica Festuca rupicola, srednji trpotec Plantago media in prava lakota Galium verum.

Dogodka se je udeležilo okrog 40 obiskovalcev od blizu in daleč.

Več fotoutrinkov z dogodka najdete na spletni strani projekta LIFE FOR SEEDS.