Izmir in Ljubljana aktivno iščeta rešitve za obvladovanje suše in ohranjanja mokrišč

Spomladi 2024 sta se mesti Ljubljana in Izmir pobratili v okviru evropskega programa za povezovanje turških in evropskih mest za zeleno prihodnost. Zavezali sta se k skupnemu iskanju rešitev za obvladovanje suše in ohranjanje mokrišč. Aktivnosti so v polnem teku, partnerji pa smo tudi že izmenjali znanje in izkušnje na mednarodnih konferencah in študijskih obiskih, najprej v Ljubljani in kasneje v Izmirju.

Jeseni smo slovenski partnerji projekta, Regionalna razvojna agencija Ljubljanske urbane regije (RRA LUR), Mestna občina Ljubljana (MOL) in Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS), gostili turško delegacijo na čelu s predstavniki Metropolitanske občine Izmir. V Mestni hiši je tako 4. septembra 2024 potekala mednarodna konferenca, naslednji dan pa še ogled Ljubljanskega barja, enega naših najpomembnejših mokrišč.

Mesec pozneje, 3. oktobra 2024, smo slovenski partnerji obiskali Izmir in tam sodelovali na mednarodni konferenci ter si dan zatem ogledali impresivno delto reke Gediz, kjer domuje na tisoče plamencev in več kot 300 vrst ptic. Ljubljano in Izmir, čeprav različno veliki mesti, druži podobna krajina, poleg tega pa na samem urbanem robu obeh leži občutljiv habitat, mokrišče, ki kliče po stalnem ohranitvenem ukrepanju. Poleg tega se obe mesti soočata s posledicami suše in poplav, kar vpliva na kmetijstvo in vodne vire.

Konferenci “Spopadanje s sušo in ohranjanje mokrišč” sta ponudili priložnost za odprt pogovor o vprašanjih prilagajanja podnebnim spremembam, odgovornejšemu kmetovanju z večjim spoštovanjem do rabe vode ter vzgajanju družbe, ki bo naklonjena ohranjanju biodiverzitete, na njima pa je sodelovalo skupno preko 20 strokovnjakov iz Slovenije in Turčije.