Nezakonitega ubijanja ptic je v Sloveniji več, kot smo mislili doslej

S štiriletnim projektom »Proti nezakonitemu ubijanju ptic na jadranski selitveni poti«, ki ga podpira nemška naravovarstvena fundacija EURONATUR, bodo v DOPPSu poskušali pticam zagotoviti varnejšo selitev. A že prvi podatki po le nekaj tednih dela kažejo, da je stanje pri nas precej slabše, kot se je verjelo doslej.

To poletje na Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije začenjajo nov štiriletni projekt, v katerem bodo preučili razsežnost nezakonitega lova in ubijanja ptic v Sloveniji. Namen projekta je tudi vzpostaviti aktivno sodelovanje s službami pristojnimi za preganjanje tovrstnega kriminala in vzpostaviti mrežo volonterjev, ki bo pomagala odkrivati in preganjati IKB pri nas.

Doslej smo verjeli, da je Slovenija nekakšna oaza, kjer so ptice selivke varne pred nezakonitim ubijanjem. Sploh v primerjavi s sosednjo Italijo in balkanskimi državami, kjer je kriminal nad pticami vsesplošno razširjen. A že po prvih tednih zbiranja podatkov kaže, da je tega bistveno več, kot smo verjeli doslej. Zbrali smo že informacije o preko 200 primerih suma na nezakonita ravnanja.

Videti je, da je v Sloveniji precej lova ptic pevk za namene zadrževanja v kletkah. Kaže, da je tega več v zahodni Sloveniji ter da so sporna ravnanja verjetno spodbujena z Italijanskim črnim trgom in ukinitvijo mejnih kontrol. Presenetile so nas tudi informacije o lovu ptic ujed s pastmi. Podatki kažejo na razširjeno trgovino s pastmi za tovrstni nezakoniti lov.

V zvezi z nezakonitim lovom ptic pevk smo v zadnjih letih na okoljsko inšpekcijo posredovali več prijav zoper konkretne storilce, a inšpekcija ni ukrepala.

Na DOPPSu vabijo občane, ki so zaznali sume nezakonitega lova in ubijanja ptic, da jim informacije posredujejo na dopps@dopps.si. Posebej naj bodo pozorni na osebe, ki lovijo ptice z mrežami ali pastmi ter na kletke oz. voljere v katerih se zadržujejo prostoživeče vrste. Sporočijo naj tudi, če najdejo ptico, za katero se sumi, da je bila ustreljena.

Sporočilo za javnost