Uspešna sanacija nevarnih daljnovodov na gnezditvenem območju velike uharice v Vipavski dolini

V projektu Zmanjševanje vpliva srednje napetostnih daljnovodov na veliko uharico v JZ Sloveniji, ki je bil izveden v sklopu projektov BESTbelt, smo uspeli sanirati najbolj nevarne stebre v okolici tradicionalnega gnezdišča Lijak. Projekt se je ukvarjal s problematiko smrtnosti velike uharice zaradi elektrokucije na srednje napetostnih daljnovodih. 

Izolacija nevarnih daljnovodov. Foto: Tomaž Mihelič

V prvi fazi projekta smo se osredotočili na prepoznavanje nevarnih črnih točk okoli gnezdišč, ki predstavljajo največje tveganje za zaščito te vrste sove. V kasnejših fazah smo pristopili k aktivnemu zmanjševanju teh tveganih območij z izolacijo srednje napetostnih daljnovodov in testu monitoringa z uporabo detekcijskih psov, ki so ga izvedli v Zavodu Psi & Mi.

Pristop projekta k reševanju problema je sprva vključeval prepoznavanje prednostnih območij za ukrepanje. Uporabili smo obsežno podatkovno bazo o prisotnosti velike uharice, saj DOPPS s to vrsto sistematično dela že več kot 25 let. Prav tako smo uporabili telemetrične podatke iz najnovejših raziskav te vrste. Nato smo se osredotočili na območja z najvišjo prioriteto, zlasti tista zunaj omrežja Natura 2000, in izvedli izolacijo, ki so jo izvedli v podjetju Elektro Primorska.

Cilj projekta je bil doseči boljše varstvo velike uharice na lokalni in regionalni ravni, zlasti zunaj zaščitenih območij, kot so območja Natura 2000. Poleg same sanacije izvedene v okviru projekta, ima velika uharica v prihodnosti bistveno boljše obete, saj v Elektro Primorska vse pogosteje izvajajo tovrstne sanacije tudi na ostalih območjih, zanimanje za varstvo vrste pa glede na odzive prostovoljcev še vedno raste.