Vabilo na jubilejno Gugalnico – skupinski popis velike uharice

V veliko veselje nam je, da vas ponovno lahko povabimo na Gugalnico, družabni skupinski popis velike uharice, ki letos poteka že dvajsetič zapored!

Gugalnica je dogodek, kjer se prelivata znanje in pozitivna energija, ki jo uporabimo za učinkovitejše varstvo vrste. Na popisu združimo koristno s prijetnim, zato vsak od udeležencev doprinese, da lahko preiščemo večje območje in nam je druženje po popisu prijetnejše.

Pri varstvu velike uharice lahko sodeluje prav vsak. Popis je nezahteven, neizkušeni udeleženci pa se imajo možnost priključiti izkušenim. Več o popisu najdete lahko na i-Gugalnica2018.

Gugalnica na Krasu bo letos potekala v petek, 9. marca 2018, popoldan. Zborno mesto bo ob 16.30 pri Škocjanskih jamah (rezervni »vremenski« datum en teden kasneje).

Popis organiziramo skupaj s Parkom škocjanske jame, zato bomo zopet na izjemni lokaciji. Na popisu se bomo razkropili po Krasu, nato pa spet zbrali na predavanju. Letos ne moremo mimo 20 jubileja, v veselje nam bo pa predstaviti tudi dva nova projekta, ki sta se začela z velikim poudarkom ravno na varstvu velike uharice. Projekt Za KRAS se ciljno fokusira na vzpostavitev mirnih gnezdišč velike uharice v Parko Škocjanske jame in izolaciji smrtonosnih daljnovodov na območju Krasa, Projekt LIKE (Living on the Karst Edge) pa na usklajevanje varstva vrste z izjemnim porastom prostočasnih aktivnosti na območju Kraškega roba in prenosom dobrih praks pri varstvu uharice tudi na Hrvaško stran Kraškega roba.

POMEMBNO!

Zaradi koordinacije popisa vas naprošamo, da se na popis prijavite na e-mail: tomaz.mihelic@dopps.si, nato pa vam bomo poslali natančnejša navodila za udeležbo dogodka.

Dogodek organizirata:

Bubo in več kot 200 prostovoljcev

Teritorialno petje samca velike uharice doseže največjo intenzivnost v začetku meseca marca. Prav zato smo z mnogimi prostovoljci v preteklih dveh tednih opravili dva velika skupinska popisa velike uharice in mnogo individualnih opazovanj oz. poslušanj.

Zborno mesto nam omogoči, da se razporedimo zgolj po zaslugi ekstremne zbranosti vseh popisovalcev.
Foto: Claudio Bearzatto

Gugalnica – že 19. leto zapored (Regijski park Škocjanske jame, 3. marec 2017)

Gugalnice, skupinskega popisa velike uharice na Krasu se je letos udeležilo 171 prostovoljcev, ki so v enem večeru na 46 popisnih točkah zabeležili 9 različnih pojočih samcev velike uharice. Pokritost je bila letos tako dobra, da smo lahko nekaj samcem sledili pri večernih premikih med različnimi točkami, kar je poslastica dela v skupini. Veliko uharico je tako letos slišalo kar 41 udeležencev.

»Vsako leto pred Gugalnico imam tremo, saj vem, da na popis pride veliko ljudi, uharic je pa malo. Ampak tudi letos so me povsem prevzeli z njihovo dobro voljo in entuziazmom.« je povedal Tomaž Mihelič, koordinator akcije.

Skupinski popis velike uharice na Štajerskem (Ljubečna, 11. marec 2017)

Preteklo soboto so se ob skupinskem popisu velike uharice prostovoljci zbrali tudi na Štajerskem. Na 17 popisnih točkah so zabeležili 10 pojočih samcev velike uharice, skupaj pa se je na popisu zbralo 55 prostovoljcev. V nedeljo sta ob individualnem obisku dveh gnezdišč bila zabeležena še 2 pojoča samca, kar je skupno število povečalo na 12 pojočih samcev.

»Udeleženci popisa so bili navdušeni in nekateri so z iskanjem pojočih samcev želeli nadaljevati tudi naslednji večer!« je navdušeno dodal Matej Gamser, organizator akcije na Štajerskem.

Aktiven kamnolom z veliko stroji je poskrbel za precej filmsko sceno in “našemil” se je tudi tamkajšnji samec velike uharice. Brez skrbi, stroji (še) niso oživeli!
Foto: Nina Golnar

Postani varuh velike uharice!

Na točkah, kjer smo potrdili prisotnost samca, nas ne čaka več veliko dela. Konec pomladi bomo tam preverjali prisotnost mladičev, kar je v veliki meri že domena varuhov velike uharice. Če se želi kdo aktivno priključiti tej skupini, ga vabimo, da se nam pridruži. To je zelo neformalno združenje vseh, ki želijo na različne načine prispevati k varstvu uharice, od iskanja novih gnezdišč, do preverjanja gnezditvene uspešnosti že znanih. Za več informacije se lahko obrnete direktno na Tomaža.

Vsem prostovoljcem in varuhom velike uharice se za udeležbo, sodelovanje in nesebičen trud iskreno zahvaljujemo.

Skupinski popis velike uharice na Štajerskem

Pretekli petek smo na Krasu s številnimi prostovoljci in varuhi velike uharice popisali našo največjo sovo. Tudi letos je Gugalnica združila prijetno s koristnim, zato bomo dogodek prihodnji vikend ponovili – na Štajerskem.

Štajerska sekcija DOPPS vabi na družabni skupinski popis velike uharice na območju Celja! Popis bo potekal v soboto, 11. marca, pod vodstvom Tomaža Miheliča. Zborno mesto bo ob 16. uri pri župniji Ljubečna v Leskovcu, v neposredni bližini avtocestnega izvoza Celje Vzhod. Tu se bomo razdelili v skupine in odpravili na popisne točke.

Po popisu se bomo ponovno zbrali in ob 19:30 prisluhnili predavanju Tomaža, temu pa bo sledilo druženje.

Dogodka se lahko udeleži prav vsak, saj popis velike uharice ne zahteva posebnega predznanja. Vse potrebno vas naučimo pred popisom. V primeru hladnejšega vremena priporočamo toplejša oblačila, saj se na popisnih točkah stoji in posluša cca 1 uro, med 17:40 in 18:50. Za povratek s točke vam bo prav prišla naglavna ali kakšna drugačna svetilka.

Zaradi lažje koordinacije vas prosimo, da se na popis prijavite na e-mail: matej.gamser@gmail.com ali na telefon 051 235 375 najkasneje do petka, 10. marca. Vsem prijavljenim bomo pred popisom poslali še natančna navodila.

V primeru slabega vremena bo popis prestavljen, o čemer bomo prijavljene obvestili.

Možnosti, da “v živo” spoznate uharico, so prav na Štajerskem zelo velike! To dokazuje uspešnost preteklih popisov. Poleg tega vsako leto odkrijemo kakšen nov teritorij, kar je dokaz več, da celjski okoliš zelo ustreza največji sovi na svetu. Pridite, in se prepričajte!” je povedal Matej Gamser, organizator popisa.

Vabilo na Gugalnico 2017- skupinski popis velike uharice

V veliko veselje nam je, da vas ponovno lahko povabimo na Gugalnico, družabni skupinski popis velike uharice. To je dogodek, kjer se že vrsto let prelivata znanje in pozitivna energija, ki jo uporabimo za učinkovitejše varstvo vrste. Na popisu združimo koristno s prijetnim, zato vsak od udeležencev doprinese, da lahko preiščemo večje območje in nam je druženje po popisu prijetnejše.

2017_20_2_gugalnica_cover

Dogodka se lahko udeleži prav vsak, saj popis velike uharice ne zahteva veliko predznanja. Vse potrebno vas naučimo pred popisom, letos pa smo za tistega, ki bo želel pripravili tudi podrobnejša navodila izvedbe popisa. Tisti, ki dogodka ne poznate, si preberite i-Gugalnico2017.

Gugalnica bo na Krasu letos potekala v petek, 3. marca 2017, popoldan. Zborno mesto bo ob 16.30 pri Škocjanskih jamah (rezervni »vremenski« datum en teden kasneje).

Popis je letos organiziran skupaj s Parkom škocjanske jame, zato bomo zopet na izjemni lokaciji. Na popisu se bomo razkropili po Krasu, nato pa spet zbrali na predavanju, kjer bodo povzete aktualne novice na področju poznavanja in varovanja velike uharice. Omogočeno bo tudi, da boste v parku lahko prespali. Kot vsako leto, tudi letos priskrbimo za poslastico. S tem pa ne mislimo samo zakuske po popisu. Letošnja poslastica se imenuje: Pogled s sovjimi očmi! Po predavanju si boste namreč lahko ogledali predstavitev pestre palete nočnih daljnogledov in termovizije in zadeve lahko tudi praktično preizkusili. Priložnost da vsaj enkrat v življenju izkusite, kako vidijo sove, in kaj v praksi pomeni termovizija.

2017_20_2_popis_fotoSlavkoPolak

Zaradi koordinacije popisa vas naprošamo, da se na popis prijavite na e-mail: tomaz.mihelic@dopps.si, nato pa vam bomo poslali natančnejša navodila za udeležbo dogodka.

logo_dopps2017_20_2_logoPSJ

Vabilo na skupinska popisa velike uharice

Štajerska in Dolenjska sekcija DOPPS vabita na družabni skupinski popis velike uharice ta konec tedna. V petek (18.3.2016) popoldan bo popis potekal na Celjskem, v soboto (19.3.2016) pa v Beli Krajini, ki ga organiziramo skupaj s Krajinskim parkom Kolpa. Oba popisa sta izjemno pomembna z vidika poznavanja populacije velike uharice v Sloveniji.

20160314_Gugalnica (2)

Velika uharica (Bubo bubo),
foto: Tomaž Mihelič

Dogodka se lahko udeleži prav vsak, saj popis velike uharice ne zahteva nobenega predznanja. Novinci dobijo osnovne informacije pred popisom, na terenu pa se priključijo izkušenejšim popisovalcem. Tisti, ki dogodka ne poznate, si preberite i-Gugalnico.

Na obeh lokacijah bo popis potekal v popoldanskih in večernih urah. Zborno mesto bo v petek pri Celju, v soboto pa pri Črnomlju. Zbrali se bomo ob 16h, razdelili v skupine in izvedli popis v večernem mraku. Po popisu se bomo ponovno zbrali, kjer bomo zbrali podatke in imeli kratko predavanje o veliki uharici, sledi pa že tradicionalno druženje.

Zaradi organizacije popisa in zakuske po akciji se je na popis potrebno prijaviti koordinatorjem popisa, prijavljenim pa bomo poslali tudi natančnejša navodila glede popisa in udeležbe.

Za popis na Štajerskem se prosimo prijavite na naslov matej.gamser@gmail.com (051 235 375), za popis v Beli Krajini pa na naslov gregor.bernard@siol.net (041 830 463)

Tomaž Mihelič, vodja popisov velike uharice, je za popis povedal »Z izrednim zanimanjem pričakujem popis na Štajerskem in v Beli krajini. Štajerska je regija, kjer smo v zadnjem času odkrili rekordno število novih gnezdišč te vrste, tako da se je številka povzpela že čez 40 in zagotovo bo presenečenj na letošnjem popisu veliko. V Beli krajini pa bomo pisali predvsem po nepopisanem listu, a z veliko gotovostjo sporočam udeležencem, naj ne zamudijo priložnosti in se priključijo skupini, ki bo prvič odkrila veliko uharico v Beli krajini.«

20160314_Gugalnica_VU logotipi

Gugalnica – skupinski popis velike uharice

Vabilo na Gugalnico – skupinski popis velike uharice

??????????V veselje nam je, da vas ponovno lahko povabimo na Gugalnico, družabni skupinski popis velike uharice. To je dogodek, kjer se že vrsto let prelivata znanje in pozitivna energija, ki jo uporabimo za učinkovitejše varstvo vrste. Na popisu združimo koristno s prijetnim, zato vsak od udeležencev doprinese, da lahko preiščemo večje območje in nam je druženje po popisu prijetnejše. Letos so se ravno zaradi vaše pomoči pri varstvu velike uharice zgodili veliki premiki o čemer vam bomo z veseljem poročali.

Dogodka se lahko udeleži prav vsak, saj popis velike uharice ne zahteva veliko predznanja. Vse potrebno vas naučimo pred popisom, letos pa smo za tistega, ki bo želel pripravili tudi podrobnejša navodila izvedbe popisa. Tisti, ki dogodka ne poznate, si preberite i-Gugalnico.

Gugalnica bo na Krasu letos potekala v petek, 4. marca 2016, popoldan. Zborno mesto bo ob 16.30 pri Škocjanskih jamah (rezervni »vremenski« datum pa je 11. marec ob istem času).

Po popisu letos sledi poslastica, saj bomo večerno predavanje izvedli v novih prostorih Naravnega rezervata Škocjanski zatok in kakor se za na novo odprte prostore spodobi vas bomo prijazno pogostili. Omogočeno bo tudi, da boste v centru lahko prespali, zjutraj pa vas povabimo na prijazen voden sprehod po na novo odprtem rezervatu. Priložnost, ki se vam ne ponudi vsak dan v življenju, zato je ne zamudite. Za priokus je priloženih nekaj fotografij.

2016_24_2_nrsz_kolaz

Tomaž Mihelič, koordinator popisa je ob dogodku povedal »Vesel sem vseh premikov, ki so se zgodili v letošnjem letu. Od posveta o nevarnih daljnovodih, kjer smo si zadali korake, ki se bodo kot kaže realizirali že kmalu s sanacijo smrtonosnih drogov okrog prav vseh kraških gnezdišč, pa do prenosa znanja in vzpostavitve varuhov na Hrvaškem, kjer imajo še veliko večjo populacijo uharic. Tu je še zgodba o Pavletu, prvi slovenski uharici spremljani s telemetrijo…«

Zaradi lažje koordinacije popisa vas naprošamo, da se na popis prijavite na e-mail: tomaz.mihelic@dopps.si, nato pa vam bomo poslali natančnejša navodila za popis.

Postani varuh velike uharice

Akcijo varuhi velike uharice smo začeli v letu 2009. Nova spoznanja o smrtnosti velike uharice in opuščanju gnezdišč so narekovala nujnost ugotavljanja uspešnosti gnezditve in beleženja motenj na gnezdiščih. Namen je identificirati gnezdišča v težavah in tja usmeriti naša naravovarstvena prizadevanja. Vsako leto nam tako uspe rešiti kakšno od gnezdišč, ki bi ga brez vaše pomoči spregledali.

Z začetkom julija bomo vsem, ki ste izrazili interes po sodelovanju poslali navodila, za popis uspešnosti gnezditve in se uskladili glede lokacije gnezdišč. Kot najboljši čas za preverjanje prisotnosti mladičev v gnezdih se je izkazal ravno prvi del poletja, saj mladiči v tem času še ne zapuščajo gnezdišč. Kljub temu, da lahko že letajo okrog gnezd, ne sledijo staršem na lov, zato njihovo oglašanje pomeni zanesljivo potrditev gnezdenja v dotičnem gnezdišču. V poletnem času so mladiči bistveno bolj glasni kot junija, zato kontrolo lahko vršimo iz večje razdalje in smo ob popisu po izkušnjah iz preteklih let tudi veliko bolj učinkoviti.

Mladič velike uharice sredi poletja. Foto: Tomaž Mihelič

Mladič velike uharice sredi poletja. Foto: Tomaž Mihelič

Vsak prispeva majhen del, skupaj pa naredimo veliko

Tako kot popis teritorijev, je tudi popis prisotnosti mladičev v gnezdišču enostaven. Vsak od varuhov dobi natančna navodila, kako izvede samostojen popis in materiale, ki so popisu v pomoč (zvočni posnetki mladičev). Z vključevanjem velikega števila ljudi lahko naredimo veliko, kljub temu, da vsak prispeva majhen del. Zastavili smo si cilj, da bomo z varuhi pokrili vsa gnezdišča v Sloveniji, in teh smo v preteklih letih našli že blizu 150. Je pa s številčnostjo varuhov letos nastopila tudi težava, kako ne spregledati koga, ki je v množici tudi izrazil svojo željo. V tem primeru se prosim obrnite na kooridinatorja akcije Varuhov velike uharice na naslov: tomaz.mihelic@dopps.si oz. gsm 031 438 545

Postani varuh velike uharice – S tem enostavnim načinom lahko veliko pripomoreš k varstvu velike uharice!

Zagugali smo se

V petek, 13. marca 2015, in soboto, 14. marca 2015, se je 207 prostovoljcev udeležilo Gugalnice – skupinskega popisa velike uharice. Letošnjo Gugalnico bomo zaključili na Štajerskem in sicer v petek, 20. marca 2015.

Velika uharica (Bubo bubo) je največja vrsta sove v Evropi. Samice, ki so nekoliko večje od samcev, lahko čez krila merijo tudi več kot 1,5 metra. Svoje gnezdišče si velika uharica običajno izbere v skalni steni, ki je eden od ključnih elementov njenega običajno več kot 10 km2 velikega ozemlja. V Sloveniji smo do sedaj našli nekaj več kot 100 gnezd te karizmatične sove, vsakoletnih popisov velike uharice na Krasu in drugod po Sloveniji pa se udeležuje preko 200 prostovoljcev.

Gugalnice na Krasu se je udeležilo kar 174 prostovoljcev, foto: Bia Rakar

Gugalnice na Krasu se je udeležilo kar 174 prostovoljcev, foto: Bia Rakar

Gugalnica na Krasu

V petek, 13. marca 2015, smo organizirali Gugalnico na Krasu. Udeležba je bila rekordna, saj je na popisu sodelovalo kar 172 prostovoljcev, med katerimi tudi veliko novih, nadobudnih popisovalcev. Skupaj smo popisali 41 lokacij, na katerih smo potrdili prisotnost 8 samcev velike uharice. Poleg velike uharice so udeleženci na terenu slišali tudi lesno sovo, sokola selca, sloko, žerjave. ….

Letos smo se prvič »zagugali« tudi na Dolenjsekm

Tomaž Mihelič nam je prestavil nova odkritja s terena, foto: Bia Rakar

Tomaž Mihelič nam je prestavil nova odkritja s terena, foto: Bia Rakar

Popis velike uharice smo nadaljevali z Gugalnico na Dolenjskem, slednja je potekala v soboto, 13. marca 2015. 35 prostovoljcev je popisalo 11 lokacij/točk.

Popisu je sledilo predavanje varstvenega ornitologa Tomaža Miheliča, ki se z veliko uharico ukvarja že 25 let. Na predavanju nam je predstavil nova odkritja nova odkritja s terena, ki jih je vsako leto veliko, saj je vrsta že več let pod drobnogledom. Še vedno se kaže, da ima vrsta največ težav z vznemirjanjem na gnezdiščih in s smrtnostjo na električnih daljnovodih, razveseljivo pa je, da so se nekateri osebki prilagodili na alternativne lokacije gnezdišč, ki vrsti ponujajo dodatne možnosti za gnezdenje.…

Popisu sledi druženje, o katerem varstveni ornitolog Tomaž Mihelič, organizator Gugalnice, pravi: »Kljub temu, da je včasih veljal Kras za najboljše območje velike uharice v Državi smo vsako leto deležni novih odkritij na Štajerskem. Štajerska je bila vsaj kar se velike uharice tiče v preteklosti prezrta in tudi letos se nadejamo razveseljivih odkritij.«

Letošnjo Gugalnico bomo zaključili na Štajerskem in sicer v petek, 20. marca 2015, popoldan. Zborno mesto bo ob 16:30 na parkirišču Celjskega sejma v Celju. Zaradi lažje organizacije vas prosimo, da se na popis prijavite. Prijave zbira Tilen Basle na naslov tilen.basle@dopps.si ali telefon 051 636 224. Vsi prijavljeni prejmejo natančna navodila v sredini tedna. Lepo vabljeni!

Več fotografij s popisa si lahko ogledate na naši FB strani: www.facebook.com/pticeDOPPS

Gugalnica 2015

Gugalnica je družabni skupinski popis velike uharice, največje evropske sove. Je dogodek, kjer se preliva znanje in pozitivna energija. Na popisu združimo koristno s prijetnim, zato vsak od udeležencev gugalnice doprinese, da lahko preiščemo večje območje in da nam je druženje po popisu prijetnejše.

Spet z veseljem najavljamo Gugalnico 2015 in vas vabimo, da se nam pridružite.

2015_2_27_velika_uharica_tomaz_mihelic_

Velika uharica.
foto: Tomaž Mihelič

»Vsako leto nas je več in letos bomo skupinski popis organizirali že na treh lokacijah. Začeli bomo z gugalnico na Krasu, nadaljevali pa na Dolenjskem in Štajerskem v prihodnjih dneh« je o letošnji Gugalnici povedal Tomaž Mihelič, organizator popisa.

Gugalnica bo na Krasu letos potekala v petek, 13. marca 2015, popoldan (rezervni »vremenski« datum je teden kasneje ob istem času). Zborno mesto bo ob 16.30 pri Škocjanskih jamah. Lahko si rezervirate kar oba dneva in če nam uspe že prvi petek, najdemo za drugega še kaj boljšega. Dogodka se lahko udeleži prav vsak, saj popis velike uharice ne zahteva nobenega predznanja, vse potrebno pa boste lahko izvedeli pred samim popisom.

»Tako kot v preteklih dveh letih so nam v Parku Škocjanske jame spet odstopili odlično lokacijo za druženje po popisu in letos bo spet zanimivo. Še sam sem presenečen, kaj vse se zgodi v enem samem letu varuhov.« še dodaja Tomaž.

Več in formacij v zvezi s popisom na Dolenjskem in na Štajerskem pa sporočimo v prihodnjih dneh.

Če želite izvedeti več o veliki uharici, naših raziskavah in trudu za njeno ohranjanje vas vabimo, da obiščete našo spletno stran.

Obveščamo vas, da bo popis velike uharice na Krasu potekal v petek 13. marca 2015.

Zaradi lažje koordinacije dogodka vas prosimo, da svojo udeležbo potrdite Tomažu Miheliču (tomaz.mihelic@dopps.si, 031-438-545)

Zborno mesto Gugalnice na Krasu

Zborno mesto Gugalnice na Krasu

Dodatne informacije o popisu velike uharice na Krasu. pdf
Sporočilo za javnost – Gugalnica 2015 .pdf